En månad i Chicago

Det har gått alldeles för fort men nu har jag redan varit här i en månad. Därför tänkte jag köra en summering av hur allt har varit hittills.

Skolkrocken
Jag upplevde en relativt stor kulturkrock första veckan här, men det var snarare en skolkrock än just kulturkrock. För det första är det annorlunda att bo i dormrooms och dela sitt rum, när man kommer från en egen lägenhet i Sverige. Jag väljer att se det som en del av upplevelsen även om det inte hade varit mitt förstahandsval av boende (här eller i Sverige). Jag värderar en egen dörr alldeles för mycket, att bara kunna stänga den efter en lång dag av plugg. Som tur är har jag en väldigt trevlig roommate, men det kommer alltid vara småsaker som jag stör mig på.
Själva studierna var en krock också, då jag första halvan av terminen läser fem kurser samtidigt. Det är mer läxor och personligen måste jag lägga ner lite mer disciplin här än i Sverige. Det är framförallt en större mängd material att läsa: ganska narturligt när man läser fem kurser istället för en kurs åt gången. Proven och uppgifterna är dock lite enklare och det är mer fokus på fakta än analys.

Maten
Okej, vi vet alla hur den stereotypiska amerikanska maten är. Hamburgare, pizza, pommes, och allt är friterat. Det stämmer… men det finns så mycket mer. Något av det bästa är ändå ”frukost hela dagen” konceptet!
Som jag tidigare berättat så är det ett krav att man har en mealplan på skolan, med 10, 15 eller 20 mål per vecka. Jag har 15 vilket jag tycker är lagom, det hade känts så tråkigt om jag var tvungen att oroa mig för mat på helgen till exempel. Det negativa är att det på campus bara finns en matsal där det går att utnyttja sin mealplan. Det positiva är att de varje dag har fantastiskt mycket att välja på. Så klart finns det varje dag pizza och hamburgare/toast. Men det finns även indisk eller mexikansk mat och ”hushållsmaten” som är mer klassiska alternativ. De har även en stor salladsbuffé och efterrätter till varje måltid (frukost också). Det är inte dålig mat, men det kan bli lite långtråkigt i längden. Jag önskar särskilt att någon kunde berätta för kockarna om kryddor och hur dem brukar användas.

Helgerna
Åh vad jag älskar helgerna här borta. Vi tar chansen att uppleva och utnyttja så mycket av det som finns att se och göra. Det är dessutom enkelt att ta sig runt med tunnelbana och buss. Men något av det bästa är ändå att bara strosa i downtown Chicago. Särskilt nu när vädret har blivit lite bättre och vi får se solen lite oftare.
Nu i januari och februari har många museum även varit gratis för illionis residents vilket är perfekt för helgutflykter.

Chicago
Chicago… Det var väldigt enkelt att romantisera saker när jag satt hemma i ett grått Sverige och längtade hit. Mycket lever upp till förväntningarna, som sagt att vara i downtown Chicago är något av det bästa jag vet. Själva centrum är lugnt, rent och turistvänligt. North Park University ligger dock norr om staden, i området North Park & Albany Park. Här får man se vardagen mycket mer, och kanske mer av det riktiga Chicago, än de pråliga husen downtown. Som jag får lära mig mer och mer i olika klasser finns det en mycket mindre polerad sida av Chicago som vi inte alltid får höra om i Sverige. Jag tycker det är viktigt att få lära mig om det också; om det riktiga vardagen i Chicago. Trots allt, som utbytesstudent är du inte en turist, utan du bor och lever här, om än bara för några månader.

Lämna ett svar