Rocky Mountains – Del 5

Dag 3 – Del 5 av 6.

Efter Peyto Lake bar det av igen – ni inser schemat för denna busstur? På och av… på och av. Nu körde vi på botten av dalen med bergen på båda sidor och så följde vägen floden som sicksackade sig frammåt. Efter ett tag började vägen också sicksacka sig upp för ena bergssidan för att ta sig vidare upp över. Då fick vi även stanna på ännu en väldigt fin utsiktsplats.

_DSC1897 _DSC1899 _DSC1901 _DSC1905 _DSC1911 _DSC1920 _DSC1925 _DSC1932 _DSC1934 _DSC1938 _DSC1942

Uppe på berget blåste det riktigt kallt och Lele berättade att det skulle fortsätta att vara kallare just för att vi var på hög höjd plus då det sämre vädret – som ni kan se har jag jeans på mig för första gången på denna resa!
Nu började vi alla fall närma oss det stora målet med dagens bussresa – The Athabaska Ice Fields! Det är då flera stora glaciärer som ligger på bergen ganska nära varandra och till en av dessa har de byggt en väg så att man kunde få åka dit och faktiskt gå på glaciären! Självklart skulle vi göra det även om turistfällan lyste igenom lite grann.

_DSC1955 _DSC1947 _DSC1957 _DSC1951

Vi åt lunch – hamburgare och pomfritt för att vi kände att vi förtjänade det! – på turistcentret och sedan fick vi alla köa för att få åka med buss till uppsamlingsplatsen nedanför glaciären. I kön blev det då lite tävling mellan de olika grupperna från företaget på vem som hade bästa hejaramsan… jag tror vi förlorade men det var ganska roligt ändå! Hur som helst när vi kom till uppsamlingsplatsen fick vi sedan byta till en annan sorts “buss” som kallas för “SnoCoach”. Det är specialbyggda bussar med däck som var högre än mig (!) och som klarar av att köra i 45 graders vinkel – det är med andra ord bara dessa som kan köra upp på glaciären för vägen dit var väl inte optimal om man säger så. Bland annat måste man köra upp och ner i en backe med nästan 20 graders vinkel! Men allt gick väldigt bra och vi kom upp till glaciären!

_DSC1959 _DSC1967 _DSC1965 _DSC1960 _DSC1973 _DSC1978 _DSC1981 _DSC1974 _DSC1989

_DSC1986

Det var väldigt häftigt att få gå runt där uppe och dessutom fanns det en bäck där man kunde fylla sina flaskor med vatten från glaciären! Jag fyllde två flaskor och vattnet var verkligen helt iskallt – mina händer blev nedkylda på två sekunder och det var dessutom svårt att nå fram till vattnet vilket nästan resulterade i att jag faktiskt gled ner i bäcken och nästan tappade flaskan!

Vi åkte sedan tillbaka till turistcentret och fick hoppa på vår egna buss, vilket faktiskt var väldigt skönt! Nu skulle vi vidare till staden Jasper. Kan också berätta att alla är väldigt trötta bara för att man gör så mycket hela dagarna och sedan är det alltid middag eller något annat på kvällen så jag försökte faktiskt passa på att sova lite resten av resan. Det kan ju låta dumt och det tyckte jag också för jag ville verkligen inte missa något men jag var nästan så trött så att jag inte kunde hålla ögonen öppna. Vi kom i alla fall fram till Jasper och vädret var fortfarande lite halvdåligt så vi bestämde oss för att göra lite souvenirshopping! Vi promenerade därför bara runt i den lilla staden och jag köpte bland annat en tröja som present till lilla killen som fyller år i slutet på juli.

IMG_8402 IMG_8403 IMG_8405 IMG_8409 IMG_8411 IMG_8413 IMG_8420 IMG_8422 IMG_8421

Vi avslutade i Jasper med en fika på Tim Hortons – herregud det var nog den godaste fikan jag haft i hela mitt liv bara för att vi inte hade hunnit med något de senaste dagarna – och TimBits är ju aldrig, aldrig fel. Efter Jasper åkte vi vidare till den ännu mindre staden Valemount där vi skulle sova över natten. Jag tyckte det var synd för jag gillade verkligen Jasper som stad och det hade varit mysigt att sova över där, men vi var tvugna att fortsätta så att vi skulle hinna hem imorgon.

I Valemount så hade vi en grillkväll med alla andra grupper eftersom att det var sista kvällen på resan! Det var väldigt mysigt och man fick chansen att prata om de olika länderna som alla kom ifrån. Jag fick lära mig att räkna till 10 på kinesiska och sedan skulle jag lära de andra att räkna till 10 på svenska. Det var roligt för alla försökte verkligen uttala orden rätt men det verkar vara svårt. Speciellt “fyra” och y-ljudet! Efter kvällen gick vi och la oss – de varnade förrästen på vägen tillbaka till hotellet för grizzly björnar för de finst tydligen som mest i just dessa områden så det blev som en upprepning på Whistler!

 

Lots of Love

Ellinor

Lämna ett svar